Místní akční skupina Orlicko

Dnes objednáte, zítra s chutí obědváte

Žadatel: Alena Sršňová

Název projektu: Dnes objednáte, zítra s chutí obědváte

Nositel (příjemce dotace):

Alena Sršňová
Místo realizace: Nekoř
Období realizace: 2022
Dotace:

596 947,32 Kč

O projektu:

Cílovou skupinou tohoto realizovaného projektu jsou osoby se zdravotním postižením a jejich možnost zaměstnání.

V území MAS ORLICKO působí pouze malé množství zavedených sociálních podniků, které mají zkušenosti se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením, naplňují principy sociálního podnikání a přispívají k integraci osob ze znevýhodněných skupin na trh práce. Poptávka po chráněných pracovních místech je v regionu větší než nabídka.

Osoby se zdravotním postižením, především mentálním, mívají celkově nízké povědomí o možnostech uplatnění na trhu práce a často zůstávají doma na podpoře z Úřadu práce. Dlouhodobá nezaměstnanost má pak negativní vliv na jejich schopnosti, dovednosti, sebevědomí a často i zdravotní stav. Zaměstnání v sociálním podniku pod dohledem pracovního asistenta, který na pracovišti zajišťuje bezpečnost a plnění pracovních úkolů, jim naopak umožňuje rozvoj pracovních návyků dle jejich individuálního postižení a schopností. Poskytuje podmínky, ve kterých můžou rozvíjet své dovednosti a také sebevědomí, což napomáhá jejich začlenění nejen do pracovního procesu, ale i do běžné společnosti.

V rámci sociálního podniku, který od roku 2010 provozuje paní Alena Sršňová v provozovně bývalé Vinárny U Mostu v Nekoři, zde naleznou uplatnění právě osoby ze skupiny OZP. Sociální podnik se zaměřuje na výrobu pokrmů poledního obědového menu a jeho rozvoz, na výrobu doplňkových pekařských a cukrářských výrobků a na cateringové služby. Podíl zaměstnanců z řad OZP nyní činí téměř 50 % a funguje dlouhodobě na principech sociálního podnikání. V rámci tohoto sociálního podniku naleznou uplatnění OZP 1., 2. i 3. stupně, včetně osob s mentálním postižením.

Smyslem projektu bylo rozšíření nabízených služeb stávajícího sociálního podniku a zefektivnění procesů v podniku. V rámci projektu byl pořízen osobní automobil, který umožnil rozšíření rozvozu vlastních potravinářských výrobků, poledního menu a cateringových služeb. Díky projektu jsou zřízena i 2 nová pracovní místa pro osoby se zdravotním postižením.

Sociální podnik se dlouhodobě snaží rozvíjet a zkvalitňovat své služby v oblasti výroby tradičních českých pokrmů z kvalitních čerstvých surovin z lokálních zdrojů, postupně se kromě přípravy a rozvozu denního menu do okolních obcí, zaměřují na vlastní výrobu pekařských a cukrářských výrobků – bagetek, housek, zákusků... Stále častější je rovněž poptávka po cateringových službách od místních firem a veřejných institucí z důvodu kvality jejich občerstvení a odpovědného přístupu k zákazníkovi. Kapacita rozvozu ale začala být nedostačující, takže firma musela mnohé zakázky odmítat.

Nákup nového osobního automobilu umožnil rozšířit okruh zákazníků, nový odbyt výrobků a tím i rozšíření podnikatelských aktivit a větší stabilizaci firmy. Rovněž přispěl k zefektivnění procesů v rámci sociálního podniku a k lepší organizaci práce, protože automobil je kromě rozvozu vyčleněn také na nákup surovin u lokálních dodavatelů, který probíhá na denní bázi, a na zajištění dopravy zaměstnanců a občerstvení na cateringové akce.